30 Mayıs 2011 Pazartesi

TUANA isminin anlamı

Tuana, pek çok bebek isimleri sözlüğünde "Cennete düşen ilk yağmur damlası." şeklindeki tanımıyla karşımıza çıkıyor. Ancak işin aslı gerçekte böyle değil.

Kelimeyi biraz araştırınca gerçek bilgiye ulaşmak hiç de zor değil. İsimin yazılışı aslında Tuana da değil, son şekli TDK'da (http://www.tdk.gov.tr/TR/Genel/AdArama.aspx?F6E10F8892433CFFAAF6AA849816B2EF0BF5B4755D05B9EB) Tuvana şeklinde geçiyor. Biz biraz daha ilerlettik gerçi kızımıza v'siz şeklini yani Tuana'yı koyduk. :) Anlamı ise, gerek tdk'nın sözlüğünde gerekse Osmanlıca-Türkçe sözlüklerde "güçlü, kuvvetli" şeklinde yer alıyor. Bu anlamı itibariyle diyebiliriz ki sadece kızlara değil, erkeklere de konulası bir isim görüntüsünde.

Farsça kökenli olan isim Tuvana'dan önce, Tüvana ve Tevana şekillerindeymiş. Zaman içerisinde günümüzdeki haline gelmiş, diyebiliriz.

Araştırmayı biraz daha derinleştirirsek ismin M Ö 7000 yıllarında bugün Niğde ili, Bor ilçesine bağlı Kemerhisar'ı kasabasında hüküm sürmüş Tyana Krallığından geldiğini bile söyleyebiliriz. Nitekim Tyana dışında Tuvanuva ve Tavanna isimleri de kullanılan diğer isimler olarak karşımıza çıkmakta. Ayrıntılı bilgiyi http://www.-tyanafm.de.tl/Kemerhisar%26%23305%3Bn-Tarihi.htm adresinden okuyabilirsiniz.

Pekçok kişinin işte kızına belki de ilahî duygularla koyduğu ismin gerçek anlamı bu :) belki hayal kırıklığı yaratmış olabilirim sizde, ama çocuğunuza koyduğunuz ismin gerçekten ne anlama geldiğini en başta onun bilmek hakkıdır değil mi?

Hiç yorum yok: